0493 - 672672

Course of Honours 2018 - 2019

Zinmakers

Het Varendonck College heeft als doelstelling de leerlingen uit te dagen om meer te doen dan strikt noodzakelijk is, ook buiten de reguliere schoolvakken. Een van de inspirerende activiteiten die we in dit kader organiseren is de Course of honours. Dit houdt in dat we zes sprekers zoeken die op eigen wijze een avond verzorgen en zo vanuit een bepaalde invalshoek een thema uitdiepen. Inmiddels hebben we op school een reeks interessante sprekers gehad. Leerlingen die deze Course bijwonen zien hun belangstelling gehonoreerd met een certificaat. Geef je brein een boost!

Na een hele warme zomer met zelfs bosbranden in Zweden staat 15-jarige Greta Thunberg op als klimaatradicaal (lees hier het artikel). Momenteel snakken natuurgebieden naar water en het is op 13 oktober 27 graden. Het was nog nooit zo warm midden oktober (lees hier).

Volwassenen verpesten de toekomst. De aarde overleeft het wel, maar overleeft de mens het? Deze ecologische vraag kun je misschien ook stellen als het gaat over politiek, economie, veiligheid en multicultureel samenleven. Overleeft de mens het Trumpisme, de facebooksecurity, het veranderende klimaat, de explosieve groei van de wereldbevolking, het individualisme en segregatie? Je zou kunnen denken dat wij als mens onze langste tijd gehad hebben.

Misschien moeten we meer leven volgens deze wijze spreuk van de Haida indianen: 'We erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen'.

We hebben behoefte aan mensen die ons met goed fatsoen naar de 22ste eeuw leiden, aan mensen die ons zin en hoop geven. Zinmakers voor een duurzame lokale en internationale samenleving in 2100! Zinmakers en hoopgevers experimenteren, doen pilots, tests, proeven.† Stop met plannen maken en structureren, en ga pielen en klungelen, priegelen en prutsen. Je weet niet wat er gebeurt, totdat je het uitprobeert…


De sprekers die we al hebben vastgelegd zijn:
- †7 november 19:30 Chris van de Ven, directeur van Hope XXL. Lees hier zijn interview: 'De tijd voor een nieuw geluid is aangebroken'.

- 12 december 19:30 MariŽlle Swinkels, Co-director van Smarter Futures en social entrepreneur. Kijk hier en hier voor meer informatie.†

- 19 december 19:30 Ermi van Oers (oud-leerling van het Varendonck College, founder living light. Bekijk hier haar TED Talk en kijk hier†en hier voor meer informatie.

- 27 februari: Dhyan Sutorius, lachmeditatie

- 20 maart: Bas Verkaaik van STORM Eindhoven, elektrische motor

- 27 maart: Jan Terlouw, kinderboekenschrijver en politicus

Je tekent in voor de hele reeks. Als je al de zes lezingen bijwoont (een mens mag soms ziek zijn, dus vijf van de zes is ook goed), dan krijg je hiervoor een certificaat waarmee jij jouw brede belangstelling kunt aantonen. Je bent altijd welkom. Heb je je niet ingeschreven stuur ons dan even een mailtje.
De lezingen vinden steeds plaats op woensdagavonden en beginnen meestal om zeven uur of half acht, afhankelijk van de wensen van de spreker (sommige mensen kunnen niet al vroeg in de avond in Asten zijn, anderen moeten op een redelijke tijd terug, omdat ze nog een flink eind moeten reizen). Hierover komt steeds via de beeldkrant een mededeling. De bijeenkomsten duren meestal een kleine twee uur. De locatie hangt samen met de sfeer en invulling van de avond en wordt aangegeven via de beeldkrant. Om te weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten, willen we graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Dus als je mee wilt doen, schrijf je in via deze link: https://goo.gl/forms/ArJsURWFkgiYfDMH2 .
Graag tot gauw!
……………………………………………
Wil je meer informatie vraag h.hurkmans@varendonck.nl, m.maasen@varendonck.nl, of r.heesen@varendonck.nl.