0493 - 672672

Masterclasses 2017 - 2018

In november en december organiseren we weer de Masterclasses voor leerlingen met een vwo-perspectief. Wij bieden met deze programma’s leerlingen met een vwo-perspectief, die gemakkelijk enkele lessen op de basisscholen kunnen missen, extra en uitdagende leerstof aan.


Iedere Masterclass bestaat uit één blok van drie weken op 9, 16 en 23 november. Afhankelijk van de belangstelling zullen de Masterclasses opnieuw worden aangeboden in een tweede blok op 30 november en 7 en 14 december. Alle Masterclasses zullen plaatsvinden op de donderdagmiddag van 13.45 tot 15.30 uur. De leerlingen kunnen zich maximaal inschrijven voor twee Masterclasses van in totaal twee keer drie weken.

Inschrijven voor de masterclasses kan via dit formulier. Dit kan tot uiterlijk 2 november. Definitieve plaatsing voor de Masterclasses is alleen mogelijk als je van de groepsleerkracht een brief hebt ontvangen.

Er zijn zes verschillende masterclasses:
Masterclass Tweetalig onderwijs in het Engels
 
Do you speak English? Dan is de Masterclass Tweetalig Engels iets voor jou. In deze Masterclass ben je even geen Nederlander meer, want er wordt alleen maar Engels gesproken! Je leest Engels, je schrijft Engels en je luistert naar Engels: net zoals het er in de lessen van het Tweetalig Onderwijs aan toe gaat. Aan de hand van de verhalen en gedichten van Roald Dahl oefen je je Engels en leer je wat bij over de Engelse cultuur.

 Hopefully we’ll see you soon!Masterclass Onderzoeken en Ontwerpen (Technasium)


Bij het vak 'Onderzoeken en Ontwerpen', kortweg O&O, krijg je te maken met opdrachten van buiten school. Bedrijven of gemeenten zijn je opdrachtgever en voor hen ga je in een team van vier leerlingen aan de slag. Je opdrachtgever legt uit wat er onderzocht of ontworpen moet worden. Na zeven weken komt de opdrachtgever naar school toe om het eindproduct te beoordelen. Jullie leggen dan in een presentatie uit waarom jullie oplossing de beste is! 
De opdrachten lopen enorm uiteen: van het ontwerpen van een carnavalswagen tot het doen van onderzoek naar de behoeften van giraffen in gevangenschap. Wat kun je allemaal maken van valtomaatjes? Hoe ontwerp je een energiezuinig gebouw? Hoe kunnen robots ervoor zorgen dat ouderen langer op zichzelf kunnen blijven wonen? Hoe filter je de lucht in een kippenstal? Allemaal vragen die je bij O&O voor je kiezen kunt krijgen. 
Safaripark de Beekse Bergen is al jaren een trouwe opdrachtgever voor het Varendonck College. Voor deze dierentuin hebben we al verblijven ontworpen voor verschillende diersoorten. In de Masterclass van O&O zul je jezelf ook bezig houden met het ontwerpen van een nieuw binnen- en buitenverblijf voor Safaripark de Beekse Bergen. 
Passen deze kernwoorden bij jou: 'Informatie opzoeken, overleggen, knutselen, ontwerpen, samenwerken, tekenen, presenteren'? Schrijf je dan in voor de Masterclass van O&O!

MasterClassics

Denk je erover om na de basisschool te kiezen voor Gymnasium en/of weet je eigenlijk niet zo goed wat dat inhoudt, kom dan 3 weken naar de MasterClassics. Je zult merken dat je al veel meer Latijn kent dan je denkt! Daarnaast gaan we samen ontdekken wat er anders is aan het Latijn. We nemen een kijkje in de wereld van de gladiatoren, amfitheaters en spannende verhalen.
In de Oudheid werden er ook andere talen gesproken. Daarom gaan we ook een kijkje nemen bij de Oude Grieken en komen we er achter wie hun goden waren en wat ze voor de mensen van toen betekenden.
Wil jij ook meer weten over de oude Grieken en Romeinen? Meld je dan nu aan voor de MasterClassics!
Masterclass Fröbelen

Heb je je weleens afgevraagd hoe je de omtrek van de aarde kunt berekenen? Of de inhoud van een bal? Hoe een sudoku-puzzel werkt? Of hoe je een geheimcode kunt maken die niet te kraken is? Hoe je met papier een kubus kunt maken zonder lijm? En is 13 nou een gelukkig getal of niet?
Het antwoord op deze en nog veel meer van dit soort vragen krijg je niet zomaar bij de Fröbelaars. Wat gaan we wel doen? We gaan nadenken over allerlei wiskundige problemen en misschien kunnen we dan toch een paar van de bovenstaande vragen beantwoorden aan het eind van de Masterclass.

 
Masterclass Science

Je bent geboeid door plant, dier, mens en aarde.
Je wilt niet alleen maar luisteren en lezen, maar je wilt ook met je handen werken.
Bij Science maak je kennis met Scheikunde, Biologie, Natuurkunde en Techniek.
Nieuwsgierig geworden???
Schrijf je dan snel in voor de Masterclass Science.

 
Masterclass Filosofie

Wat is er aan de hand met de volgende redenering? Wat is het verschil tussen waarheid en geldigheid?
  • De minister past in zijn jas.
  • De jas van de minister past in zijn tas.
  • Dus de minister past in zijn tas.
‘Oef’, zul je zeggen. En wees niet bang we laten je niet verzuipen en althans niet meteen de eerste les.
 
Filosofie betekent letterlijk in het Grieks: wijsbegeerte. Je verlangt naar wijsheid. Dat is nog niet hetzelfde als verlangen naar kennis, naar veel weten. Je kunt wel veel weten, maar dat betekent nog niet dat je heel wijs bent. Hoe word je nu wijs: door zelf te denken en dat denken te toetsen bij wijze mensen.
Dat gaan we doen: zelf denken, denken over denken wat anderen en jijzelf, en, tja,  denken: wat is dat eigenlijk?... Daar gaat het eigenlijk om: te laten zien dat jij eigenlijk al een hele goede filosoof en denker bent en nog beter kunt worden. Wat gaan we doen?:
  • We geven je denkgereedschappen;
  • We vertellen je over wat filosofen zoal niet denken en doen en vooral,
  • Je gaat zelf leren denken – logisch en kritisch leren denken.
Kom maar filosoferen – als je durft!