Profielen

Basis- en kaderleerlingen kiezen eind leerjaar twee een profiel en hebben de keuze uit drie profielen (BWI, PIE, D&P). Ook de leerlingen die de gemengde- en theoretische leerweg volgen (mavo) kiezen eind leerjaar twee een profiel, zij maken een keuze uit vier profielen (BWI, PIE, D&P, T&T). Dit profiel volgen ze in leerjaar 3. In leerjaar vier hebben de leerlingen de keuze gemaakt om eindexamen te doen:

  • In het gekozen profiel in de gemengde leerweg
  • Of in T&T en 6 theoretische vakken in de theoretische leerweg
  • Of in 7 theoretische vakken in de theoretische leerweg (en het bijbehorende profiel economie, zorg en welzijn, techniek of groen)


Produceren, Installeren en Energie (PIE)
In het profiel PIE word je voorbereid op de technische mbo vervolgopleidingen Metaal, Elektrotechniek, Installatietechniek. Je kunt vanuit dit profiel ook doorstromen naar- en kennismaken met: Koude- en Klimaattechniek, Vliegtuigonderhoud, Proces- en Operationele Techniek, Infra en Bouwvakopleidingen. In het profielvak PIE komt de brede technische oriëntatie met de bijbehorende kennis en vaardigheden terug in de volgende vier modulen:
  • Installeren en monteren (voor basis en kader)
  • Bewerken en verbinden van materialen (voor basis en kader)
  • Ontwerpen en maken (voor basis, kader en gemengde leerweg)
  • Besturen en automatiseren (voor basis, kader en gemengde leerweg)
Bouw, Wonen en Interieur (BWI)
Bij BWI maak je kennis met alle aspecten van het bouwproces: van ontwerp tot product. Het profiel is ontstaan uit de beroepen: timmeren, schilderen, metselen, infra en fijnhout bewerken. Bij BWI komt de brede bouwtechnische oriëntatie met de bijbehorende kennis en vaardigheden terug in de volgende vier modulen:
  • Bouwen vanaf de fundering (voor basis en kader)
  • Hout- en meubelverbindingen (voor basis en kader)
  • Bouwproces en bouwvoorbereiding (voor basis, kader en gemengde leerweg)
  • Design en decoratie (voor basis, kader en gemengde leerweg)
Dienstverlening en Producten (D&P)
Bij het profiel D&P word je geschoold in het organiseren van activiteiten en het uitvoeren van taken in verschillende sectoren. Hierbij krijg je les over regels en veiligheid en leer je presenteren, promoten en verkopen. Ook leer je over het maken van digitale producten zoals het ontwikkelen van websites en instructievideo's.

Technologie en Toepassing (T&T)
T&T kan gekozen worden door GL- en TL-leerlingen. Bij T&T ga je aan de slag met technologische toepassingen en werk je aan oplossingen voor echte praktijkproblemen. Dit profiel is voor leerlingen die technologie interessant vinden en houden van denken én doen. Bij T&T leer je plannen, samenwerken, presenteren en organiseren. Je neemt een kijkje in de keuken van bedrijven uit de omgeving. Voor deze bedrijven ga je aan de slag met het bedenken van een oplossing voor verschillende vraagstukken. Aan de hand van drie stappen (ondernemen, onderzoeken en ontwerpen) komen je tot een prototype, model of advies.

Beroepsgerichte keuzevakken

Vmbo-leerlingen van het Varendonck College volgen vanaf de derde klas beroepsgerichte keuzevakken. Je hebt de keuze uit 20 beroepsgerichte keuzevakken. Eén keuzevak volg je twee uur per week gedurende een schooljaar. Op de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volg je, zowel in leerjaar 3 als in leerjaar 4, twee beroepsgerichte keuzevakken. Op de gemengde leerweg volg je, zowel in leerjaar 3 als 4, één beroepsgericht keuzevak in leerjaar 3 en 4. Dit geldt ook voor je als je T&T kiest. Leerlingen die in leerjaar 4 de theoretische leerweg kiezen, volgen geen beroepsgericht keuzevak.

Duurzame energie Mens en zorg
Dronetechniek Technologie zorg en welzijn
Elektrische voertuigen Welzijn kind en jongeren
Tweewielertechniek Uiterlijke verzorging
Robotica Sport en bewegen
Domotica en automatisering Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid
Slimme technologie Ondernemen en handel
Innovatie en prototyping 3D-vormgeving en realisatie
Ideeontwikkeling Interieurontwerp- en design
Tuinontwerp- en aanleg Fotografie