Cultureel kunstzinnige vorming (CKV)
Wij willen leerlingen kennis laten maken met kunst en cultuur door de leerlingen zoveel mogelijk te laten zien en te laten ervaren. Die ervaringen staan niet op zichzelf; reflectie op hun culturele ervaringen en die van klasgenoten zijn een essentieel onderdeel van het programma.

In de bovenbouw krijgen alle leerlingen het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). De leerlingen verkennen en ervaren verschillende kunstdisciplines en verwerken hun ervaringen in diverse werkstukken. Via www.ckv.varendonck.nl kan het lesmateriaal van havo/vwo bekeken worden. Op het vmbo werken de leerlingen met de methode 'Contrast' waarin alle kunstdisciplines aan bod komen. In de methode werken we aan een theoretische basis om daarna met diverse praktische opdrachten aan het werk te gaan. Daarnaast maken de leerlingen een tijdschrift over zichzelf en hun kunstzinnige en culturele interesses en ervaringen.

Atelier Varendonck
Meerdere keren per jaar organiseren we Atelier Varendonck. Deze middagen vinden afwisselend plaats op onze locatie in Asten en onze locatie in Someren. Tijdens Atelier Varendonck zijn álle leerlingen van het Varendonck College welkom om zelf creatief aan de slag te gaan of om deel te nemen aan een van de gevarieerde workshops die worden aangeboden. We maken er steeds een gezellige middag van met een muziekje op de achtergrond en een kopje thee met iets lekkers. Kom jij ook meedoen tijdens de volgende editie van Atelier Varendonck?! Je kunt je intekenen via 'activiteiten' in Magister.


Musical en Donckiepop
Leerlingen van beide locaties kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan de musical en Donckiepop. Beide vinden ééns in de twee jaar plaats.

Tijdens het jaar van de musical worden de repetities op onze havo/vwo-locatie in Asten georganiseerd. Leerlingen en docenten kunnen meedoen als acteur, orkestlid of backstage (techniek-)hulp. In juni vindt er een vierdaagse uitvoering in de Ruchte te Someren plaats.

Donckiepop nodigt leerlingen uit om hun talent in beeldende- en podiumkunsten te ontplooien. Donckiepop is een festival georganiseerd voor en door de leerlingen. In een wervelende show, gericht op muziek, beeldend, theater en dans, wordt een festival neergezet voor jong en oud. Ook leerlingen van groep 8 nodigen we uit.

Iedereen is bij deze uitgenodigd om bovenstaande spektakels te komen bijwonen!

Podium Varendonck - Deel je talent!
Voor alle leerlingen met een creatief talent (op gebied van bijvoorbeeld dans, zang of beeldend) organiseren we jaarlijks een open podium. Klik hier voor de trailer.

Schouwburgprogramma
Jaarlijks organiseren we een aantal schouwburgbezoeken voor havo/vwo CKV-leerlingen om de kwaliteit van hun culturele activiteiten te waarborgen. De leerlingen kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief intekenen op een gevarieerd aanbod aan voorstellingen. Het programma richt zich op verschillende disciplines zoals dans, muziek, cabaret en toneel. De school zorgt voor begeleiding en vervoer.


CJP
Alle leerlingen krijgen in periode 1 een digitale CJP Cultuurkaart. Met deze pas krijgen ze korting op tal van culturele activiteiten.  
De financiering van kunstzinnige en culturele activiteiten op onze school gebeurt voor een groot deel uit de gelden van het CJP.

Cultuur coördinatoren Someren: Sanne Verstappen-van Bussel en Freek Hoogendoorn
Cultuur coördinatoren Asten: Annemarie van Kimmenade en Brigit Verkuyten