Samenwerking met de omgeving & internationalisering
Daarnaast helpt internationalisering leerlingen omgaan met diversiteit en culturele verschillen. Tijdens de reisweek verkennen leerlingen nieuwe culturen en bestemmingen. Of het nu gaat om een historische stad in Nederland of een exotische locatie in het buitenland, de reisweek biedt een unieke leerervaring. Ook is het voor leerlingen mogelijk om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma met een school in Spanje, La Salle Figueres. Dit bevordert niet alleen taalvaardigheid, maar ook begrip en vriendschap tussen culturen. Bij tweetalig onderwijs vinden we dit ook van belang en organiseren we reizen naar Engelstalige landen waar leerlingen hun taalkennis in de praktijk kunnen brengen.
Wereldburgerschap
- Week van Respect: Tijdens de Week van Respect besteden we extra aandacht aan begrip, tolerantie en respect voor elkaar. We organiseren workshops, discussies en activiteiten om bewustzijn te creëren en een positieve sfeer te bevorderen.
- Dag tegen Pesten: Op de Dag tegen Pesten staan we stil bij de impact van pestgedrag en moedigen we leerlingen aan om op te komen voor elkaar. Samen creëren we een veilige omgeving.
- GSA (Gender and Sexuality Alliance): Onze GSA is een plek waar leerlingen zichzelf kunnen zijn, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. We organiseren bijeenkomsten, voorlichting en activiteiten rondom deze thema's. We besteden extra aandacht aan Paarse Vrijdag, Valentijnsdag en Coming-Outday.
- Goede Doelen: Bij het Varendonck College geloven we in het belang van vrijwilligerswerk en solidariteit. We organiseren acties voor lokale goede doelen.
- Globaland: Globaland is ons educatieve programma over wereldwijde vraagstukken. Leerlingen leren over klimaatverandering, armoede, mensenrechten en duurzaamheid.
Voor en door leerlingen
- Mini-mentoren: Onze oudere leerlingen fungeren als mini-mentoren voor jongere leerlingen. Ze bieden begeleiding, delen hun ervaringen en helpen bij de overgang naar de middelbare school.
- Leerlingenraad: De leerlingenraad vertegenwoordigt de stem van alle leerlingen. Ze organiseren bijeenkomsten, bespreken schoolbeleid en zetten zich in voor positieve veranderingen.
- Klankbordgroep: Deze groep bestaat uit leerlingen die hun mening en ideeën delen om projecten te verbeteren en te zorgen dat het aansluit bij de behoeften van de medeleerlingen. Ze bieden een fris perspectief en zorgen voor draagvlak. Het is een manier om leerlingen actief te betrekken bij hun eigen leeromgeving en onderwijsverbeteringen.
- School Stewards: Deze leerlingen zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van de schoolomgeving. Ze zorgen voor netheid, recyclen en bevorderen duurzaamheid.
- Hulp bij activiteiten: Leerlingen zijn betrokken bij verschillende schoolactiviteiten, zoals open dagen, ouderavonden, sportdagen en feesten. Ze helpen bij de organisatie en maken deze evenementen tot een succes.
Activiteiten op het Varendonck College
- Brugklasactiviteiten: Voor nieuwe brugklassers organiseren we speciale introductiedagen. Zo leren ze elkaar beter kennen en voelen ze zich snel thuis op school.
- Schoolfeest: Dansen, lachen en herinneringen maken: ons schoolfeest is een hoogtepunt voor alle leerlingen.
- Feestdagen: Op het Varendonck College vieren we feestdagen met speciale activiteiten. Denk aan sinterklaas, kerst en carnaval. Samen maken we deze dagen extra bijzonder.
- Laatste Schooldag: De laatste schooldag, ook wel LSD genoemd, is een traditie op het Varendonck College. Onze leerlingen organiseren zelf deze dag. Op deze wijze nemen ze afscheid van de school, de docenten en hun klasgenoten.
Kunst en Cultuur
Cultureel kunstzinnige vorming (CKV)
Wij willen leerlingen kennis laten maken met kunst en cultuur door de leerlingen zoveel mogelijk te laten zien en te laten ervaren. Die ervaringen staan niet op zichzelf; reflectie op hun culturele ervaringen en die van klasgenoten zijn een essentieel onderdeel van het programma.
In de bovenbouw krijgen alle leerlingen het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). De leerlingen verkennen en ervaren verschillende kunstdisciplines en verwerken hun ervaringen in diverse werkstukken. Via www.ckv.varendonck.nl kan het lesmateriaal van havo/vwo bekeken worden. Op het vmbo werken de leerlingen met de methode 'Contrast' waarin alle kunstdisciplines aan bod komen. In de methode werken we aan een theoretische basis om daarna met diverse praktische opdrachten aan het werk te gaan. Daarnaast maken de leerlingen een tijdschrift over zichzelf en hun kunstzinnige en culturele interesses en ervaringen.
Atelier Varendonck
Meerdere keren per jaar organiseren we Atelier Varendonck. Deze middagen vinden afwisselend plaats op onze locatie in Asten en onze locatie in Someren. Tijdens Atelier Varendonck zijn álle leerlingen van het Varendonck College welkom om zelf creatief aan de slag te gaan of om deel te nemen aan een van de gevarieerde workshops die worden aangeboden. We maken er steeds een gezellige middag van met een muziekje op de achtergrond en een kopje thee met iets lekkers. Kom jij ook meedoen tijdens de volgende editie van Atelier Varendonck?! Je kunt je intekenen via 'activiteiten' in Magister.
Leerlingen van beide locaties kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan de musical, Donckiepop en Podium Varendonck.
Musical
De musical vindt ééns in de twee jaar plaats. De repetities worden op onze havo/vwo-locatie in Asten georganiseerd. Leerlingen en docenten kunnen meedoen als acteur, orkestlid of backstage (techniek-)hulp. In juni vindt er een vierdaagse uitvoering in de Ruchte te Someren plaats.
Donckiepop
Donckiepop nodigt leerlingen uit om hun talent in beeldende- en podiumkunsten te ontplooien. Donckiepop is een jaarlijks festival, georganiseerd voor en door de leerlingen. In een wervelende show, gericht op muziek, beeldend, theater en dans, wordt een festival neergezet voor jong en oud. Ook leerlingen van groep 8 nodigen we uit. Iedereen is bij deze uitgenodigd om dit spektakel te komen bijwonen!
Podium Varendonck - Deel je talent!
Voor alle leerlingen met een creatief talent (op gebied van bijvoorbeeld dans, zang of beeldend) organiseren we jaarlijks een open podium. Klik hier voor de trailer.
Schouwburgprogramma
Jaarlijks organiseren we een aantal schouwburgbezoeken voor havo/vwo CKV-leerlingen om de kwaliteit van hun culturele activiteiten te waarborgen. De leerlingen kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief intekenen op een gevarieerd aanbod aan voorstellingen. Het programma richt zich op verschillende disciplines zoals dans, muziek, cabaret en toneel. De school zorgt voor begeleiding en vervoer.
CJP
Alle leerlingen krijgen in periode 1 een digitale CJP Cultuurkaart. Met deze pas krijgen ze korting op tal van culturele activiteiten.
De financiering van kunstzinnige en culturele activiteiten op onze school gebeurt voor een groot deel uit de gelden van het CJP.
Cultuur coördinatoren Someren: Sanne Verstappen-van Bussel en Freek Hoogendoorn
Cultuur coördinatoren Asten: Annemarie van Kimmenade en Brigit Verkuyten