02 september 2024
Voor de eerstejaars leerlingen van beide locaties van het Varendonck College (Asten en Someren) wordt jaarlijks een Brainportdag georganiseerd. In de Brainportregio werken onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden nauw met elkaar samen om de regio op gebied van leefbaarheid, leren en werken sterk te houden. Het Varendonck College richt zich als Brainportschool op Eindhoven en omgeving, maar nadrukkelijk ook op haar directe omgeving. Onze leerlingen zijn immers potentiële werknemers voor de ondernemingen uit Asten en Someren.

Het overkoepelende thema van de Brainportdag van dit jaar is duurzaamheid en afval. Op vrijdagochtend 4 april 2025 willen wij graag met de leerlingen in de eigen omgeving op pad om:

  • Een blik te werpen achter de schermen bij bedrijven uit de regio
  • Leerlingen kennis te laten maken met verschillende beroepen
  • Te ontdekken hoe bedrijven uit de regio omgaan met duurzaamheid en afval
  • Onderling de strijd aan te gaan: wie verzamelt het meeste afval?


We zijn op zoek naar locaties waar onze leerlingen, begeleid door een docent, welkom zijn op die vrijdagochtend. Alle aanmeldingen zijn welkom!


Een bezoek duurt een uur, maximaal anderhalf. De invulling van die tijd mag gericht zijn op een algemeen verhaal over het bedrijf/instelling, de beroepen die je er vindt en hoe in het verleden, heden en toekomst met duurzaamheid en afval omgegaan werd/wordt. Helemaal waardevol zou het zijn als leerlingen er een korte activiteit mogen uitvoeren (iets maken, iets uitproberen, etc.). Op die manier wordt de ervaring voor de leerlingen nog veel completer.

Ziet u het zitten om eerstejaars leerlingen (wellicht toekomstige werknemers!) een kijkje in uw keuken te geven? Wilt u een bijdrage leveren aan de beeldvorming rondom beroepen en een maatschappelijk thema als duurzaamheid? Neem dan contact op met Neeltje van de Vossenberg. Wij zien uw reactie graag tegemoet!

Hartelijke groeten namens de Brainport- en duurzaamheidscoördinatoren van het Varendonck College,


Neeltje van de Vossenberg (n.vd.vossenberg@varendonck.nl)