19 september 2024
Het Varendonck College heeft als doelstelling de leerlingen uit te dagen om meer te doen dan strikt noodzakelijk is, ook buiten de reguliere schoolvakken. Een van de inspirerende activiteiten die we in dit kader organiseren is de Course of honours. Dit houdt in dat we zes sprekers zoeken die op eigen wijze een avond verzorgen en zo vanuit een bepaalde invalshoek een thema uitdiepen. Inmiddels hebben we op school een reeks interessante sprekers gehad. Leerlingen die deze Course bijwonen zien hun belangstelling gehonoreerd met een certificaat. Hierbij geldt wel de volgende regel: alleen belangstellenden zijn welkom.
Ook dit jaar organiseren we weer een zogenaamde Course of honours. Het thema is Verbinding.
Verbinding is dat gevoel dat je krijgt als je echt contact maakt met iemand. Het gaat niet alleen om online zijn en berichtjes sturen, maar om momenten die echt iets voor je betekenen. Het is wanneer je met vrienden rondhangt en iedereen zich op zijn gemak voelt, of wanneer je die ene vriend hebt die altijd begrijpt wat je bedoelt zonder dat je veel woorden hoeft te gebruiken. Verbinding is belangrijk omdat het ons laat voelen dat we erbij horen. Het geeft ons het vertrouwen om onszelf te zijn en te weten dat we geaccepteerd worden zoals we zijn. In een tijd waarin alles snel gaat en iedereen druk is, is het soms lastig om echte verbinding te vinden. Maar juist die momenten van echte aandacht en begrip maken het verschil. Echt luisteren, niet alleen horen. Echt zien, niet alleen kijken. Alles gaat snel en afleidingen zijn overal. Daarom is het belangrijk om bewust tijd te maken voor elkaar. Egocentrisme en populisme zijn tegenwoordig zaken waarvoor je je niet meer hoeft te schamen, maar bedenk dat tussen je hoofd en onderbuik nog altijd je hart zit. Verbinding gaat over jezelf durven zijn en anderen de ruimte geven om hetzelfde te doen. Dus, leg die telefoon eens weg tijdens een gesprek. Kijk elkaar aan, lach of huil samen en bouw herinneringen die een leven lang meegaan. Dat is de echte kracht van verbinding.

Sprekers

2 oktober 2024: Nol Havens - Nederlandse zanger, vooral bekend als de frontman van VOF de Kunst. De band brak in de vorige eeuw door met de hit Suzanne die in meerdere landen op nummer 1 stond. Daarna volgde een nieuwe hit, Een kopje koffie. Later werden ze bekend met kinderliedjes voor onder andere Sesamstraat en van Annie M.G. Schmidt.

13 november 2024: Hermen Wijbenga - is change manager bij ASML en verzorgt dit jaar het Filosofisch Café en gaat met ons de interactie aan over de columns van de filosofie-leerlingen en zijn vaardigmethodiek en waardeformule, waarmee je vanuit verbinding heel praktisch problemen kunt oplossen en succes kunt ervaren.

27 november 2024: Chris Julien - is actief voor Extinction Rebellion en filosoof en schreef het boek Alledaags activisme. Carice van Houten schreef: "
De woorden van Chris Julien hebben mij definitief wakker geschud." Je weet wat je te wachten staat!

(datum nog onbekend): Robin Frings - Acteur. Robin Frings kreeg op de anderhalf jarige leeftijd een hersenvliesontsteking, die ervoor zorgde dat hij doof werd. Het is zijn doel om dove, slechthorende en horende mensen met elkaar te verbinden. Hij was te zien in tv-programma Hands Up, Zin in Zappelin en in De Alleskunner VIPS. In 2024 maakte hij zijn acteerdebuut in de romantische komedie Buenas Chicas, waarin hij de rol van dove wijnboer Rodrigo speelde. Ook acteerde hij in The Passion 2024 als één van de discipelen van Jezus.

22 januari 2025: Hanneke Jeronimus -
Hanneke Jeronimus is huisarts (niet praktiserend) en expert op het gebied van de (neuro)psychologie van de verbinding en aandacht. Zij zet haar expertise in voor verbinding bij groepsprocessen met jongeren op scholen (met het programma https://www.wijdoenhetanders.nu/ met de door haar geregisseerde films Wending en Doorspelen?!) en volwassenen bij filmproducties zoals recent de Burgemeestersmoord (https://www.burgemeestersmoord.nl/) die 20 september in première gaat/ging.

26 februari 2025: burgemeester Dilia Blok van gemeente Someren en burgemeester Anke van Extel van Katwijk van gemeente Asten.


Als je al deze lezingen bijwoont (een mens mag soms ziek zijn, dus vijf van de zes is ook goed, maar in principe teken je in voor de hele reeks), dan krijg je hiervoor een certificaat waarmee jij jouw brede belangstelling kunt aantonen. Het zijn steeds woensdagavonden waarop deze lezingen plaatsvinden.

De avonden beginnen steeds om 19:00 uur of 19:30 uur, afhankelijk van de wensen van de spreker (sommige mensen kunnen niet vroeg in de avond in Asten zijn, anderen moeten op een redelijke tijd weg, omdat ze nog een flink eind moeten reizen). De bijeenkomsten duren meestal anderhalf à twee uur. Om te weten hoeveel koffie en thee we moeten zetten, willen we graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Dus als je mee wilt doen, schrijf je in via: https://forms.office.com/e/RQjzQmaRN8